Magyar politika és közélet, mi más?!

Csinn Bumm Cirkusz

Csinn Bumm Cirkusz

Valóság - Orbán 1:0

avagy tényleg alkalmatlan a miniszterelnök, ahogy Tordai állítja?

2020. május 02. - Magyarulaszlo

A Fidesz története során első alkalommal szembesül kormányzó pártként egy komolyan vehető, valódi válsággal, és bár szokás szerint magabiztosan kommunikálnak, az intézkedéseik finoman szólva is amatőrök. A Párbeszéd Magyarországért politikusa, Tordai Bence nemes egyszerűséggel alkalmatlannak nevezte Orbánt és csapatát a válság kezelése kapcsán.

A Fidesznek eddig tartott a szerencséje?

Kivétel nélkül, minden komoly traumát baloldali kormányoknak kellett megoldania a rendszerváltás óta, és ha nem is hibátlanul, de megtették a szükséges intézkedéseket, akkor is, ha az a népszerűségük elvesztésével járt, azaz, ha politikailag belebuktak. Röviden vegyük is végig a tényeket, mielőtt még e sorok íróját is kiátkozná a nemzetből az egykori kommunista, aztán ultraliberális-internacionalista, rövid ideig polgári-européer, most éppen neokonzervatív-illiberális Kövér László.

1994-95 Államcsőd közeli helyzet Magyarországon
Az államháztartás hiánya 1994-ben a GDP 8,4%-ára duzzadt, a csőd-közeli helyzetet a Horn-kormány kapta a nyakába, és a Bokros csomag eredményeképpen 1996-ban 3%-ra esett vissza a hiány. Lehet fikázni, de a pocsék helyzetben bevállalták a nehéz intézkedéseket, így Orbán egy stabil gazdaságot vehetett át 1998-ban.

2008 Gazdasági világválság 
Az USA-ból indult és a szakértők szerint 1929 óta ez volt a legnagyobb krízis. Csapnivaló állapotban volt akkor Magyarország, az öszödi beszéd által keltett - és a Fidesz által dagasztott - hullámok és a gazdasági visszaesés miatt Gyurcsán távozott. Bajnai Gondon kormánya azonban 1 év alatt kezelte a válságot, és a Fidesz ismét nyerő helyzetben kormányozhatott.

2015 - Na de mi van a migráncsokkal?
Nem írok himnuszt a Fidesz migráns-válsága kapcsán, mert 2015-ben gazdasági válság nem volt, legfeljebb politikai - a migránsok budapesti feltorlódása ráadásul csak egy pár napos jelenség volt. Az pedig, hogy a vidéki falvakban is rettegni kezdtek a csak TV-ben látott menekültseregtől, a Habony-Rogán duó kreativitását és hatékonyságát bizonyítja. Nagy-Britanniában, Franciaországban és a mediterrán tagállamokban már 20-30 éve ismerik a jelenséget, csak éppen nem a történet habonyi olvasatát - a britek változatában többek között a kelet-európaiaktól, a magyaroktól és lengyelektől kell megszabadulni... Szóval ez nem válság volt, a Fideszes kormány nem megszevedte, hanem kihasználta a jelenséget!

Aki képtelenségeket tud elhitetni másokkal rémtettekre is képes!

Voltaire

Ráadásul a migránskampány során semmiféle kellemetlen intézkedésre nem volt szükség (bár a folyamatos agymosást sokan nyilván kellemetlenségnek számítanák), hiszen a Kormány százmilliárdos kampánysorozata dacáraa milliós menekültáradat soha nem ért idea .

A koronavírus járvány és a kapcsolódó világválság azonban szembemegy a Fidesz politikájával

 

Nincs ellenzéki és kormányzati koronavírus.

Sikertelenül és nevetségesen próbálkozott Orbán a migránskártya felmutatásával, hiszen a járványt nem illegális bevándorlók hozták be, útlevéllel érkezett repülőjáratokon, majd luxus síparadicsomokból jutott el a legmenőbb helyszínekre, sportolók, színészek, diplomaták, politikusok és milliárdos üzletmemberek terjesztették a kontinensek között. A koronavírust nem lehet azzal vádolni, hogy csak a kamatot szereti, és nem lehet vele szétszakítani a nemzetet, mert itt és most nincsen MI és nincsenek ŐK, csak emberek és egy vírus.

A megoldáshoz szolidaritásra, együttműködésre, empátiára és valódi, mindenkit elérő segítségre van szükség. Na ez pont nem megy a Fidesznek!

Nem a milliárdos vállalkozó haverokat, hanem a munkájukat, megélhetésüket elveszítő kisembereket kell segíteni.

Nem tisztek kellenek, hanem tesztek, nem plakátok ezrei, hanem maszkok, védőkesztyűk milliói kellenek ide. Nem kimeszelni kell a kórházakat, hanem telepakolni életmentő műszerekkel.

Nem csak hatóságra, hanem átláthatóságra van szükség, és őszinteségre, egyszóval rengeteg olyan elemre, ami szöges ellentétben áll a Fidesz illiberális, autoriter politikai habitusával.

És szükség van még civilekre, aktivistákra és segítőkre, akik a frontra mennek ha kell és harcolnak a járvány ellen, vagy éppen ételt szállítanak a rászorultaknak. Ugye emlékszünk még, hogy kiket is vegzált Orbán az elmúlt években?!

Kampány a Korona ellen

Orbán eddigi teljesítménye Tordai Bence szerint elégtelen, a kormányzati intézkedések pedig azt mutatják, hogy a kormány alkalmatlan. És lássuk be, van ebben igazság, nem is kevés.

Elhallgatták a járvány kapcsán meglévő információkat
Míg a demokratikus országok többségében alap, hogy régiónként, városonként lebontva ismertetik a fertőzési adatokat, Orbán gyakorlatilag csak április közepétől közölt információkat, az EMMI pedig megtiltotta, hogy a kórházak tájékoztassák a nyilvánosságot. Ez persze vissza is ütött bizonyos értelemben, hiszen így még erőteljesebben hatnak a közösségi csatornákon elindult történetek a kórházakból tesztelés nélkül hazaküldött köhögő ismerősökről (majd akkor szóljon néni, ha nagy a baj!) és arról, hogy az egészségügyi dolgozók nem kapnak elegendő védőeszközt, s ami van, azt is maguknak kell beszerezniük a (de vajo akkor kihez kerül a naponta bejelentett sokmilliós maszk szállítmány?)

Ha nincs tájékoztatás, ha nincs információ, akkor bizony beindul a fantázia, és ez jóval nagyobb kárt tud okozni a kormánynak, mint a saját maga által kreált korábbi ellenfelek.

Friss hír, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a járvány kezdete óta visszafogta az adatközlést a munkanélküliség kapcsán, pont akkor, amikor nyilvánvalóan nőni fog a munkanélküliség a válság hatására.

A főpolgármester kéréseit teljesen figyelmen kívül hagyják,

Sára Botond, kormánymegbízott lesöpörte az asztalról a főpolgármester kérését arra vonatkozóan, hogy a kórházakból hazaküldött embereket minden esetben teszteljék. Majd amikor beütött a krach, majd szokás szerint Karácsonyra próbálták kenni saját bűnüket. A főváros határozottan kérte a széleskörű tesztelést, ám jóformán választ sem kapott a kérésre, információkat kért és tájékoztatást, ám végül ő is csak a televízióból tudta meg, hogy éppen mit tesz és nem tesz az Operatív törzs.

Nem ismerik a helyzetet, a döntéseket hasra csapva hozzák, és folyamatosan tévednek

Orbánnak nem kellett a tömeges tesztelés, megérzésből úgy ürítette ki a kórházakat, hogy halvány fogalma sem volt arról, hogy egyébként erre tényleg szükség van-e. Tette mindezt úgy, hogy köztudottan az idősek otthonába is a kórházakból került a vírus, azaz lehet, hogy pont ezáltal kap új lendületet a járvány.

366211_orban_koranyi.jpg

Orbán-látnok már 2 hete megmondta, hogy május 3-án várható a tetőzés. Jól hangzik, így beszél egy igazi vagány, viszont a mai napig senki sem tudja, hogy ezt miért gondolta, mire alapozta, eközben viszont simán döntést hoztak arról, hogy pontosan ebben az időszakban megtartják az érettségit. Mégegyszer: a járvány becsült tetőzésének napján. Majd pár nappal később bejelentik, hogy lazítunk a védőintézkedéseken, legalábbis vidéken, ahol a járványhelyzetről a Kormánynak pontosan annyi információja van, mint Budapesten: semennyi.

Senki sem érti, hogy a döntéseket mire alapozzák, a kórházi ágyak üresen állnak, a védőeszközök milliói későbbi felhasználásig raktárakban pihennek, és újra indulhat az élet, akkor is, ha egyébként ez idősek tízezreit viszi el.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány a közvéleménykutatásokra alapozza döntéseit, ha nem népszerű a karantén, akkor lazítanak, és majd akkor lesz újra szigor, ha megtelnek a kórházak.

A koronavírust persze nem igazán érdekelte az elnöki óhaj, és csak nem akar se tetőzni, se eltűnni. Persze, ha valaki 10 éve az ország korlátlann ura, nehez megemészteni, hogy most nem ő fújja a passzátszelet, hiszen ez nem nemzeti konzultáció, hanem országos járvány

Orbán emberáldozatot hoz a gazdaságért.

Hat hétig azért voltunk karanténban, hogy felkészülhessen az egészségügy - ezt hallgattuk mostanáig. Ezek szerint az egészségügy nem volt felkészülve. Most Orbán, - amikor saját maga szerint éppen tetőzik ez a valami - újraindítja az életet, hogy ezzel megmentse gazdaságot, és nyilván arra készül, hogy most megtelnek a kórházak, és meghalnak azok az ezrek, akiket majd nem lehet megmenteni. Ezzel gyakolatilag beáldozza az időseket a gazdaság oltárán, úgy ahogy beáldozta az elmúlt hat hetünket az egészségügyi felkészülés oltárán.

Ám ahogy nem tudjuk, hogy volt-e valóban értelme a hatheti karanténnak, ugyanúgy nem tudjuk, hogy a nyitásnak van-e pont most értelme. Nem tudhatjuk, mert nincsenek számok, nincsenek adatok, csak Operatív Törzs, meg rendeleti kormányzás.

A kisgömböc most is hízik, adakozás viszont nuku

Miközben az ellenzéki településeket Orbán ott szivatja, ahol tudja, a pártok finanszírozását megnyesik, Mészáros rutinszerűen nyeri el a tízmilliárdokat a közbeszerzéseken, Rogán pedig nagyot megy a kampányaival. Érdekes módon a NER most is csak visz: azon kívül, hogy Tiborcz vett két lélegeztetőgépet az Uzsoki kórháznak (egy jópont neki) nem látni milliárdos adományokat; hol van ilyenkor Garancsi, mit tesz Mészáros, Szíjj, Paár, Garancsi és Csányi? Hát hol van, és mit csinál ilyenkor az elnökkel folyton a lelátón szotyizó siserehad?

Miközben a piaci úton meggazdagodott milliárdosok már rég a zsebükbe nyúltak: Albrecht Ottó, Gattyán György, Bige László összesen többszáz millió forintos nagyságrendben vásároltak gépeket, felszerelést a kórházaknak, iskoláknak.

Nemcsak alkalmatlan, de érdemtelen is

Most bizonyosodott be, hogy ezek a kormányközeli újgazdagok nem érdemelték meg, az ország közpénzéből harácsolt vagyonukat. Nem véletlen nem adakoznak egyébként, hiszen nagyrészt csak strómanok, nem az ővék az a sok milliárd, az igazi tulajdonos pedig a disznófejű nagyúr, akinek eszébe sem jut, hogy osztogasson, amikor ő pont a gyújtögetéshez szokott hozzá. Javaslom mindenkinek, hogy üsse be a gugli keresőjébe, hogy Orbán + adomány, aztán üljön le mielőtt röhögőgorcsöt kap az első 3 találat jól mutatja, hogy O1G:

orban_adomany.png

Tordai szerint az elnök alkalmatlan

 

Az ellenzéki politikus szerint "az ellenségkép úgy kell most a Fidesznek, mint egy falat kenyér, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy teljesen alkalmatlanok a helyzet tisztességes megoldására".

tordai.jpg

illetve azzal vádolja a kormányzó pártot, hogy rossz intézkedéseivel, és a jó intézkedésel elmaradásával emberek ezreinek, tízezreinek az egészéségt, életét veszélyezteti. Ebben a veszhelyzetben sokan örülnénk, ha Tordai Bence tévedne, ám sajnos az helyzet, hogy Orbán kormányának szinte minden lépése azt igazolja, hogy az országot tudatlan pancserek és hatalmi mániában szenvedő beteglelkű politikusok irányítják...

... még egészen pontosan két évig.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csinnbummcirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5015654944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fidesz bérszámfejtés 2020.05.03. 06:17:58

Felháborító! Senki sem dolgozik?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.03. 07:54:45

A lényeg: a ballibek bukták az összes csatát a vírus kezdete óta.

Serény Vélemény 2020.05.13. 08:52:52

"Orbánnak nem kellett a tömeges tesztelés,"

Most tesztelnek ezerrel, és még az index-féle néphülyítők szerint is több, mint 8 ezer tesztből kettő lett pozitív.

Igaza volt Orbánéknak, vagy nem?

Serény Vélemény 2020.05.13. 08:57:03

Én értem a beteges orbánfóbiát, és a posztoló abszolút negatív életérzését, csak nem osztom.

"Persze, ha valaki 10 éve az ország korlátlann ura,"

vs.

"úgy tűnik, hogy a kormány a közvéleménykutatásokra alapozza döntéseit"

Most akkor Orbán a korlátlan úr, vagy pedig hatással van a döntéseire a közvélemény-kutatások eredménye?

bakos tamas 2020.05.13. 12:39:48

"Kivétel nélkül minden komoly traumát a baloldali kormányoknak kellett eddig megoldania" ez egy ócska, ordenáré hazugság és tulajdonképpen ennyit az egész irományról! Ami Bajnait illeti, kizárólag a liba-lopással foglalkozott és sunyin kihúzott még egy évet a választásokig. Tordai Bence pedig egy jelentéktelen, ostoba, agresszív figura aki kézi vezérelve működik.
süti beállítások módosítása