Magyar politika és közélet, mi más?!

Csinn Bumm Cirkusz

Csinn Bumm Cirkusz

Tapintható a korrupció? - a Medgyessy affér margójára

2015. december 14. - Magyarulaszlo

Ha hazudott Medgyessy, az azt jelenti, hogy tapintható a korrupció. Rendben, de vajon honnan tudhatjuk, és mikor mondhatjuk, hogy tényleg az? És vajon mennyire?

Az, hogy egy országban tapintható-e a korrupció, leginkább a kapcsolódó következmények alapján állítható. Jogi eljárások, ítéletek, a kormány népszerűségvesztése, tüntetések, tekintélyvesztés, rossz sajtó, nemzetközi megítélés.

megyo.jpgNagyon könnyű az ellenzéki sajtóban áramló információk, a folyamatban lévő vagy el sem kezdődött vizsálatok, a sokszor általánosító korrupciós vádak és a  politikusi urizálást leleplező médiacsemegék alapján azt mondani, hogy ennyire, vagy annyira tapintható a korrupció, illetve, hogy jobb vagy rosszab-e, mint ekor vagy akkor.
Ráadásul aki drága Bolgárgyörgy Úrral és az ATV-vel tölti az estéit, nyilván mást gondol a dolgok állásáról, mint egy Magyar Nemzet Napi Gazdaság olvasó.
És akkor még nem is beszéltünk azokról a milliókról, akiket ez az egész nem nagyon érdekel, akik elvannak és köszönik szépen, de örülnek, hogy élnek.
Úgyhogy nézzük végig, hogy is állunk.

Tetszik vagy sem, a tények a következők:

A kormány népszerű.
Kellett hozzá ugyan egy menekültválság, némi vircsaft, a meglévő cinizmus és fapofa, de az eredmény egyértelmű.

Bírósági ügyek,ítéletek nincsenek
Amiben nyilván nem kis szerepet játszik Polt Péter, az elmozdíthatatlan, de akárhogy is: eddig egyetlen feljelentés sem ért célba. Az ellenzék kezéből ki van facsarva a hazai igazságszolgáltatás eszköze. Az EU-hoz persze nyugotan fordulhatna bátran bárki, már ha van rá kapacitása és képes 2-3 évet várni az eredményre.

Az utca üres
Lehet persze mutogatni pár kisebb megmozdulást. Néhány trikolort és aggódó transzparenseket. De mindez hol van a 2006-os események sodró, hazafias töltésű lendületéhez? Hol vannak a letáborozók, a parlament előtt naponta beszédet tartó politikusok, az önkéntes tankerek, az örjöngő jobbközép?!? ... Nincs itt kérem semmi látnivaló. És nem is lesz, ha ez így megy tovább!

A tekintélyvesztés elmaradt
Ugyan kérem! Ki gondolna ellentmondani annak az Orbán Viktornak, aki épp most jelentette be kormányzási szándékát 2022-ig, a párton belül nincsen látható ellenlábasa, az ellenzéket pedig csak parlamenti díszletnek tartja?!

A Mi sajtónk Jó sajtó
Minden cölöp be van verve, a tradícionális balos média a margóra és az internetre szorult, a Klubrádió a romlott főváros adója lett, a vidéket a Dankó és a Mária uralja, Simicskának hála pedig még egy zavarodottan jobboldali, lojálisan ellenzéki csatorna is formálódott, ami még jobban összekuszálja a nézők agytekervényeit. A köztévé pedig éberen őrködik az állampolgárok lelkiállapota felett, nem lankadhat a migránsválság hangulat és zúgnia kell a szlogeneknek.

Lehet, hogy a Medgyessy nem is mondott akkora ostobaságot.

Nem azért kell lecserélni

az ellenzéket, mert bélyeg van a homlokukon az elmúlt8év miatt, nem azért, mert tisztességtelenebbek vagy tehetségtelenebbek lennének, mint a kormánypárt emberei.

Hanem azért, mert tulajdonképpen nem csinálnak semmi eredményeset.

Mozog a szájuk és a kezük, és távolról pontosan olyan, mintha lennének, de nagyon kevés kivétellel még a cselekvés látszatának az élményét sem adják meg a potenciális szavazóiknak. Hol vannak a szempárásító beszédek? Hol vannak az éhségsztrájkok, az internetet felrobbantó parlamenti és utcai geg-ek? A folyamatos és látványos egyeztetések civilekkel, a helyi szervezetek erősítése, a vidéki kommunikáció kialakítása? És értem én, hogy Polt Péter egy betonfal, de attól még elő kell venni a kalapácsot, különben senki sem hiszi el, hogy egyáltalán a kezünkben van.

És paradox módon éppen a törpepártok teljesítenek jobban. Az MSZP vélt lehetőségeihez képest szinte láthatatlan, a szervezet mélykómában kullog az események után és a kezdeményezésnek még csak a csíráját sem mutatja. Tegyük hozzá, a migráns élmény még a Jobbik kommunikációs szervét is lelohasztotta, ami némileg felmentheti az összellenzéket: nem könnyű a helyzet, nem könnyű a feladat. Brrrr... régen rossz, ha a Jobbik szereplésével kell mentegetni az ellenzék összteljesítményét.

Sportnyelven úgy mondják:
- na innen szép nyerni!

A bejegyzés trackback címe:

https://csinnbummcirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr868170740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

STIRLITZ 2015.12.14. 20:44:24

A poszt pontos, objektív tényszerű és világos. Ez a helyzet most! És valóban innen szép nyerni.

CSAKHOGY

Az ellenzék úgymond lecserélése annak az 5 millió választópolgárnak a kezében van, akik kegyeskednek elcammogni 4 évente egy szaros szavazófülkéig. És ebből az 5 millióból 2,5 millió Orbánt akarja. A többi meg nem is tudja mit akar. Ez a nagy büdös magyar valóság!

♔bаtyu♔ 2015.12.14. 22:36:15

@STIRLITZ: A többi lehet, hogy nem tudja mit akar, de 18.000 bevándorlót, amit a ballibsik szívesen befogadnának tutira nem.

Magyarulaszlo 2015.12.14. 23:36:57

@STIRLITZ:
Egyetértek! Legalább 2,5 millió szavazó nagyon nem tudja hogy mit akar.
Aminek szintén nyilvánvalóan van oka és hajlamos vagyok azt gondolni, hogy az is az ellenzék nemlétezéséhez, illetve mélykómájához köthető.

Abban lehet talán bízni, hogy a történelem előbb utóbb kitermeli az éppen szükséges karaktereket, ami ebben a nagy büdös valóságban azt jelenti, hogy kell egy csoda, egy misztikus elem, amire éppen rá tud csimpaszkodni az a karakter, aki mellékesen pontosan azokkal a karakterjegyekkel rendelkezik, amikkel le lehet győzni a Fideszt. A csodákat persze tervezni is lehet, ahhoz viszont nem látom a megfelelő szürkeállományt - Habony ellen Habonnyal.

Akárhogyis, boldogabbak nem lettünk azt hiszem...

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.15. 05:42:17

A ballibák nyerése kataszrrófa lenne, Szerencsére ennek veszélye minimális.

midnight coder 2015.12.15. 07:01:44

Az ellenzéket azért kellene lecserélni, mert egyrészt ennyi hülye olyan kis helyre még nemigen gyűlt össze. Másrészt az elmúlt 8 év után elég vicces, ha valaki korrupcióval vagy a demokrácia felszámolásával jön elő, márpedig más témája az ellenzéknek nemigen van, kivéve talán a bevándorlók befogadása amit minden épeszű ember elutasít, látván hogy mit művelt ez a nép odahaza.

gmihaly621 2015.12.15. 07:20:58

A korrupció, mint "technikát" bizony semlegesíti a jó eredmény legitimáló ereje. Amit ballibáék elqrtak, nem is kicsit, nagyon, abból sok mindent ők hoztak helyre. Hogy milyen áron, arról ismét korrupciót és egyebeket mond a balliba média, de miért is kell nekik hinni? Hisz maga Gyurcsány mondta meg, hogy hazudtak (akkor). Most sem biztos, hogy ők az igazat mondják. Marad tehát az eredménylegitimáció, ahogy azt az elvtársvilág kései fényező politikai elemzői is mondták már.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.12.15. 08:17:21

Talán közre játszik abban némileg, hogy nem megy senki utcára, az a tény, hogy éppen a mostani ellenzék verette rommá beazonosíthatatatlan karhatalmistákkal az akkori ellenzékieket.

Szeirntem azok akik 2006-ban egykoron kint voltak, és szembesültek a ballibek eszement gyűlöletével, a rendőr terrorral, az ártatlanul őrizetbe vett emberek megalázásával, a rendőr főnök kitüntetésével, azok ki fognak menni újra.

Ki fognak menni újra, ha az elkúrók valami csoda folytán újra hatalomra kerülnek.

SOHA TÖBBET MSZP-GYURCSÁNY DIKTATÚRÁT !

Magyarulaszlo 2015.12.15. 14:33:36

@bircaman szerkesztő maxval:
Ez meglehetősen szubjektív,
nem látom, hogy mi lehet még rosszabb, mint ma.

Magyarulaszlo 2015.12.15. 14:37:26

@gmihaly621: Örülnék, ha kicsit részleteznéd, hogy mit is hozott helyre a Fidesz. Menjünk végig azon amit Orbán ellenzékben kifogásolt:
- korrupció
- médiaszabadság
- átláthatatlan közbeszerzések
- túlzott fizetés az állami vezetőknek
- nyugdíj problémák
- emberi jogok, állampolgári jogok védelme

Nagyon kiváncsi vagyok, hogy melyikkel miért állunk szerinted most jobban, mint 2010 előtt.

Magyarulaszlo 2015.12.15. 14:38:51

@Ballib Cenzúra: Tudtommal az embereket a leleplezett hazugság idegesítette fel leginkább 2006-ban.

Ezek szerint Orbán őszinte? Nem verte át a népet?
vagy csak azért nem megyünk ki az utcára, mert nem vallotta ba a hazugságát?

Magyarulaszlo 2015.12.15. 17:33:42

@bircaman szerkesztő maxval:
Értem én a viccet, de azért örülnék, ha kifejtenéd...

Lehet nagyobb a korrupció, mint most?
Uralkodhatna bárki jobban a média felett, mint a Fidesz most?
Lehet jobban korlátozni az állampolgárok jogait? 2010 előtt pl. lehetett népszavazást tartani...
Lehet jobban megnyirbálni az alkotmányos jogokat?
Lehet még nagyobb hatalmat adni egy vezető kezébe?

Szerintem puszta illúzió, hogy most bármi jobb lenne mit korábban volt.

Vagy csak azért, mert szép, nemzeti bajsza van a Kövér Lászlónak, jobban kéne éreznem magam?
Nem tudom, hogy mire gondolsz!
A határon túli magyarok talán? Semmi bajom az erdélyiek állampolgárságával, de nagyon zavar, hogy Kolozsváron dönthetik el, hogy én BUdapesten hogyan éljek, olyanok, akik nem is ide adónak, nem itt laknak és nem itt vállalkoznak.

gmihaly621 2015.12.15. 18:52:42

@Magyarulaszlo: A felsoroltak mindazok az "úri huncutságok", amelyekkel a "szegény adózó nép"(misera plebs contribuens) keveset tud kezdeni. De a budapesti közösségi közlekedésben végbement járműcserékkel már igen. A rezsicsökkentésre nem figyeltem eléggé oda, de mintha nem nyomasztanának annyira a számlák. Majd a tél elmúltával többet fogok tudni, ha sikerül odafigyelnem. A közbeszerzések megtámadásának rituáléja, mint időhúzás, és még egyéb, mindig bosszantott, meg az is, amikor a civilek csinálták ugyanezt. A manyup engem már a kezdetnél sem érintett, mert a szakmatekosok életkoromat a belépéshez magasnak mondták. Az önkéntes pedig békén van hagyva. Az "alsóbb néposztályok" emberi joga bizonyos "bezzegdemokráciákban" sem fenékig tejfel. A munka világa sem demokratikus, és hogy az "ember" életét mennyire uralja, az azért függ a társadalomban elfoglalt helyétől. A médiamunkásokról itt "vagy jót, vagy semmit" (nil nisi bonum). Van róluk véleményem (lesújtó, vö.:Ulfklotte). A korrupció elleni küzdelem most divatos jelszó, főleg, mert sok mindenre és mindenkire ráfogható hasraütésszerűen, hogy korrupt. És a büntetőeljárásokat valóban blokkolja - legalábbis az újság így írja - Polt Úr ügyészsége. A magánvádas eljárás pedig...Ja, bizonyítási teher... Az állami vezetők "túlzott" fizetése? Sztem ez máshol is előfordul, csak mi nem értünk a nyelvükön és nem az ő újságjaikat olvassuk.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.16. 05:55:50

@Magyarulaszlo:

"Lehet nagyobb a korrupció, mint most?"

Lehet vagy nem, nem ez a lényeg.

"Uralkodhatna bárki jobban a média felett, mint a Fidesz most?"

Igen, a 90-es években szinte minden média ballib volt.

"Lehet jobban korlátozni az állampolgárok jogait?"

Nincsenek korlátozva.

"2010 előtt pl. lehetett népszavazást tartani..."

Most is lehet.

"Lehet jobban megnyirbálni az alkotmányos jogokat?"

Nincsenek megnyírbálva.

"Lehet még nagyobb hatalmat adni egy vezető kezébe?"

A demokratikus vezetőknek hatalom kell.

"Szerintem puszta illúzió, hogy most bármi jobb lenne mit korábban volt."

Akkor nem látod a számtalan pozitív eredményt.

"A határon túli magyarok talán? Semmi bajom az erdélyiek állampolgárságával, de nagyon zavar, hogy Kolozsváron dönthetik el, hogy én BUdapesten hogyan éljek, olyanok, akik nem is ide adónak, nem itt laknak és nem itt vállalkoznak."

Régi, lejárt ballib lemez. A szavazati jognak az adózáshoz semmi köze.

Ókos 2015.12.16. 09:33:34

@bircaman szerkesztő maxval: Szavazati jog: Így van, szerencsére a megválasztott politikusoknak nincs beleszólása az adórendszerbe, a Fidesz se változtatott rajta soha.
süti beállítások módosítása