Magyar politika és közélet, mi más?!

Csinn Bumm Cirkusz

Csinn Bumm Cirkusz

Mit üzen a Párt a nőknek? - nőnapi kitekintő.

2018. március 10. - Magyarulaszlo

A Nemzetközi Nőnap nagyszerű alkalom arra, hogy a politikusok, politikai pártok megmutathassák, hogy hogyan is látják a nők szerepét, mi újság az egyenlőséggel és persze tökéletes apropó, hogy kicsit népszerűsítsék magukat, mert ha már ünnep van, akkor virágot, kitüntetést és figyelmet is lehet osztogatni minden kedves szavazónak egy kis szeretet és szavazat reményében.

Nem szabad persze túl komolyan venni

az ilyen tematikus ünnepek mondásait, egyfelől azért, mert ezeken az illusztris napokon jó esetben kedvesebbek, figyelmesebbek és szimpatikusabbak vagyunk mindannyian, ami egyben sajnos azt is jelenti, hogy az egyéb napokon meg nem vagyunk annyira kedvesek, figyelmesek és szimpatikusak.

Mit üzen a Párt?

Mindezek mellett azért érdemes odafigyelni a csábító üzenetekre, mert elosztva őket kettővel azért mégis következtethetünk valamire a tartalomból. Úgyhogy vegyük végig egy lendülettel, hogy ugyan mit is üzennek hazánk jelenlegi és reménybeli szavazóknak a politikusok a Nemzetközi Nőnapon. 

kadar.jpg

Viktorunk Kádár legjobb kádere

Egy igazi retro előadást kaphattunk a Vezértől, Kádár János becsületére vált volna a produkció. De tényleg, már a szóhasználatban is benne volt a szerepleosztás, Orbán a "gyár kantinjába" látogat el, majd ott a parlamenti díszköcsögből kivett virágokat a legmélyebb tisztelettel adja át a konyhás-néniknek. Egyfelől mindenki lenyalhatja a tíz ujját, hiszen a Vezér leereszkedett a ép közé, egészen a pincéig, és saját maga köszöni meg az ott dolgozó nőknek a finom ételeket. 

Másrészt kép tele van szimbólumokkal és tökéletesen megmutatja a rezsim viszonyát a nőkhöz. A nők helye a Fidesz szerint bizony a konyhában van, az ő dolguk, hogy kiszolgálják a férfi szükségleteit, főzzenek - mert ha nem, akkor éhen halunk -, takarítsanak és mossák ki a szennyest és ezért bizony évente egyszer megérdemlik a virágot, sőt még egy puszit is. Tény, hogy nem adhatott volna virágot egy női miniszterének, merthogy olyan nincsen neki és hát miért is tett volna különleges gesztust a nők felé, ha egyszer éveken keresztül azt hallhattuk tőle, hogy a nők helye véletlenül sem a vezetésben vagy a politikában van, hiszen ahhoz nem elég erősek.
KIváncsi vagyok, beszélgetett-e erről például Néppártbeli társával, Angela Merkellel.

Megemlíthette volna, hogy az országunk mennyit köszönhet a nőknek, hogy a legjobb úszónk, atlétáink, meg most még egy Oscar jelölés is, de nem, kaptak egy virágot a konyhás-nénik.
Ezt kapjátok Ti nők, egy virág meg puszi, és ezt is csak akkor amikor a Ti napotok van, amúgy meg örüljetek annak, hogy egyáltalán hozzáérhettek a koszos zoknihoz.

orbanvirag.jpg
Hát ennyit tudott a Viktorunk, na.

Szél Bernadett

Jóval könnyebb helyzetben van, eleve nő, ami ugye leegyszerűsíti a feladatot, ráadásul van küzdelme, egy férfidominált Parlamentben próbál küzdeni "kőkeményen", amit nem s tehetne másképp, hiszen vele szemben egy valódi macsó-válogatott vicsorog nap, mint nap. Bernadett fészbukk posztjától pontosan azt kapjuk, amit várhatunk tőle: küzdelem, kitartás és kőkeménység.

Bernadett nőnapi munkássága nekem mindazonáltal kicsit az ókori görög drámákat idézi, no nem csak a klasszikus, helyenként drámai előadásmód miatt, hanem inkább a terjedelmet illetően: párszáz éve még nem volt gáz, ha egy szónoknak sok a mondandója, de manapság egy 25 perces kisfilmet kitenni a félperces szpotokhoz szoktatott publikumnak meglehetősen merész lépés. Lelke rajta, végül is ki tudja, a Háború és békének is van közönsége; bárcsak tudnám, hogy ezzel a maratoni előadással ő pontosan kit is akart megcélozni.

Vona Gábor

videója egészen rendben van, jó a zene, kellemes a környezet, egész jól áll neki ez a Colin Farrell stílus, a szakállával pedig nyilván az iszlám-vádakra akar ráerősíteni. Mondanám, hogy az üzenet tartalmával sincs baj - felrója Orbánnak, hogy nincs nő a frakcióban és hihető, hogy komolyan venné a küzdelmet az egyenlő bérekért, nyugdíjért - és a szöveget is meglepően hitelesen mondja fel a kamerának. Eddig szép munka.

Kár, hogy az egész mégsem eléggé hiteles. Elég ugyanis ellátogatnom a párt weboldalára, hogy szembesüljek a Jobbik valósi viszulásával a gyengébbik nemmel. A vezetőségben gyakorlatilag egyáltalán nincs (!) nő. A frakcióban már jobb egy fokkal a helyzet, a 24 országgyűlési képviselő közül kettő (azaz 2) nő a többiek mind férfiak. Ez kemény 8,3 százalék, ami nincs igazán köszönőviszonyban a beszéldben hangoztatott gyönyörű vágyakkal és patetikus mondatokkal.
Szóval sok a duma Gábor, mutatnod is kéne valamit.

Karácsony Gergő

Gergő kifejezetten ziccerhelyzetben van. Egyrészt sármban nincs nála hiány, ő inkább egy Ben Affleck vonalat hoz (Orbánt tapintatosan hagyjuk ki ebből a versenyből), amihez tökéletesen passzol a néha kicsit még rutintalan beszédmódja, másrészt ebben a kampányban fiatal és dekoratív hölgyekkel veszi körül magát. A nőnapi üzenete szerintem tartalmilag teljesen rendben van és hiteles.

És találtam még egy videót, amit érdemes meghallgatni, ez pedig Váradiné Naszályi Márta videó üzenete. Egyszerű, ám nagyon őszinte és sallangmentes az üzenete és tulajdonképpen ez pontosan harmonizál azzal, amit a Párbeszéd üzen ebben a kampányban: egy csendes, szelíd kormányzásra van szükség, ahol a politikusok szolgálnak, nem pedig uralkodnak.

Jó hírem van!

Elkezdtem bizakodni.

A bejegyzés trackback címe:

https://csinnbummcirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr4913728204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erkölcsi hulla 2018.03.11. 09:32:43

Az mitől egyenlőség a nők részéről, ha az ő érdekeiket nézni KELL, a férfiak meg le vannak szarva?
Nem arra kéne szavazni, és arról írni cikkeket, melyik párt veszi figyelemve mindkét nem szükségleteit?
Az nem egyenlőség, és soha nem lesz az, amelyik csak a nőknek kedvez, és az egyensúly felborulásához vezet majd.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.11. 09:56:05

Azok a pártok, melyek kiállnak az isztanbuli egyezmány mellett eleve nem képesek képviselni a női érdekeket. Azaz csak a Fidesz alkalmas erre a felsoroltak közül.
süti beállítások módosítása