Magyar politika és közélet, mi más?!

Csinn Bumm Cirkusz

Csinn Bumm Cirkusz

Akkor most Orbán tényleg a terroristákat támogatja?

2015. december 08. - Magyarulaszlo

A menekültügyi főbiztos kemény, hétfői megfogalmazása szerint a magyar miniszterelnök is a terrorizmus támogatója, hiszen a csapból is az folyik, hogy más kultúrájuk miatt elutasítja a szír menekülteket.

Antonio Guterres, a szóban forgó ENSZ főbiztos szerint nem a határok védelme, hanem a megelőzés, azaz a további terroristák toborzásának az ellehetetlenítése a megoldás. Ahogy ő fogalmazott: "a lehetséges újoncokat kell meggyőzni arról, hogy az iszlamistákhoz való csatlakozás nem útja a saját haragjuknak".

Emellett azonban léteznek más szempontok is.

Vizsgáljuk meg  a kérdést a szemben álló értékrendek, ideológiák szempontjából. Egyszerű leszek, mint egy faék, tekintettel arra, hogy a világpolitika nagy kérdéseire a Miniszterelnök is szeret minimalista, leegyszerűsítő válaszokat adni.

Összesen két értékcsoport közül lehet választani.

Az egyik

a demokrata országok közösségének világa, amelyre jellemző a szabadságjogok biztosítása, a vallási és faji tolerancia, az alkotmányos jogok tiszteletben tartása, a diktatúrák és az autokrata rezsimek elutasítása, a törvény előtti egyenlőség, a civil szervezetek támogatására, a nyílt társadalom megteremétésére irányuló törekvés.

A két világháborúban több tucat millió ember adra az életét azért, hogy ezek az értékek általánosan elfogadottak legyenek a kontinensen.

A másik

egy vezér-alapú, illiberális társadalmi működés, amelyben a döntések tekintély-alapon születnek, a vezetőket nem választják, hanem kinevezik, ideológiája vallási alapokon nyugszik, s amelyben elnyomják a civil társadalmat, a személyes szabadságjogokat pedig korlátozzák az "állítólagos" közösségi kívánalmak alapján.

A terroristák, illetve jóval inkább az ezek mogott álló finanszírozók egy ilyen bezárkozó, autokrata társadalmi rendszert szeretnének megvalósítani. Sok száz ember robbant már fel e cél érdekében az utóbbi évtizedekben. A terroristák támogatása szuper eszköz lehet az oylan államoknak, hatalmaknak, amelyek abban érekeltek, hogy a világrend megboruljon egy picikét.

...

Sajnos nem nehéz belátni, hogy Orbán melyik oldalon áll. Ahogy végsősoron azt sem, hogy igaza van-e az ENSZ menekültügyi főbiztosának.

20863_orban_putyin.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csinnbummcirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr788147736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harcospacifista 2015.12.08. 11:42:35

Az benne a szörnyű, hogy Orbán szinte bármelyik cselekedete rímel erre az írásra.
A civilek vegzálása, az Alkotmány kinyírása, a folyamatos EU ellenes üzenetek...
süti beállítások módosítása