Magyar politika és közélet, mi más?!

Csinn Bumm Cirkusz

Csinn Bumm Cirkusz

Európa végveszélyben

2015. szeptember 09. - Magyarulaszlo

Az elmúlt hetek történései nyilvánvalóvá teszik hogy Európa bajban van. A problémát azonban nem az a néhány százezer migráns jelenti, aki átlépte és az elmúlt időszakban át fogja lépni Európa határait, hanem az a politikus, akik az eseményeket felfújja, olajat önt a tűzre, a keletkező káoszt pedig saját politikai céljaira próbálja felhasználni. Igen, ez a magyar miniszterelnök: Orbán Viktor.

Orbán Viktor szinte minden nyilatkozatában elmondja, hogy kifejezetten az európai értékeket és a kereszténységet próbálja megvédeni az más kultúrájú, másvallású bevándorlóktól, ehhez a küzdelemhez pedig egy erősebb Európára van szükség.kiskoru.jpg

Orbán Viktor, a Magyar Miniszterelnök fiatalon

Érdemes megvizsgálni, hogy a magyar elnök jól célzott üzenetei mennyire tükrözik a valóságot, illetve, hogy az általa képviselt és keltett félelmeknek van-e valóban létjogosultsága.

Orbán egyik állítása az, hogy Magyarország és Európa keresztény értékeit kell megvédeni ezekben a napokban hetekben, sőt, talán években.

Nem kérdés, hogy a gazdasági válság megviselte a kontinenst: a tolerancia, a befogadás és a hagyományos európai értékek kevésbé vonzók, ha az emberek egy része munknélküli, kevesebb pénzt keres és esetleg kétségbe van esve a jövőjét illetően.

Látni kell azonban, hogy a legtöbb nyugat-európai ország lakosai évtizedek óta élnek együtt többé-kevésbé harmonikusan muszlim munkavállalók millióival, akik láthatóan élvezik európaiságokat és így vagy úgy, de elfogadták a kontinens szabályrendszerét intézményeit, és értékrendjét. Magyarország soha nem is volt homogén, sem nemzeti, sem pedig kulturális szempontból: a Magyar királyság és az Osztrák Magyar Monarchia is számos népnek, jövevénynek adott otthont és talán mégma is létezne, ha a 19. század végén felerősödő nacionalizmus, és a népek önrendelkezési vágyát kiszolgáló Trianon szét nem darabolja.

(Tegyük hozzá: ha Orbán számára valóban fontos Magyaroszág homogenitása, illetve nemzetállami léte, akkor Trianont egy áldásnak kellene tekintenie, hiszen a határok átrendezésével a magyar állam megszabadult az összes addig elnyomott kisebbségétől és valódi nemzetállammá változott.)

 

Mi jelenthet veszélyt Európa értékeire?

A második világháború nacionalista tombolásának közvetlen következménye volt, hogy az újonnan hatalomra kerülő kormányok új, humánus értékek felé fordultak: Európában a sokszínűség, a tolerancia, a befogadás a legfontosabb értékek közé került. Valóban veszélyeztetheti az ilyen keresztényi eszmék képviseletét párszázezer sőt akár néhány 1 millió ember, aki más kultúrából érkezett, más Istenben hisz? Erre a kérdésre válasz a világ egyik leggazdagabb országa, az Amerikai Egyesült Államok, ahol keresztények, muszlimok, buddhisták, zsidók és ateisták élnek együtt, anélkül, hogy a vallási vagy etnikai különbözőségük komoly konflikutsokat okozna. Az intézményrendszer, a törvény tisztelete és a közösségi értékekbe vetett hit erősebb, mint a vallási, etnikai különbségekkel kapcsolatos feszültség.

Nyilvánvaló tehát, hogy Európa nincs veszélyben egészen addig, amíg a demokráciát építő és védő intézményrendszerek maradéktalanul képesek működni. Valójában tehát az Unió jövőjét az fenyegeti, aki az intézményrendszerekbe vetett hitet fúrja meg; aki az intézményeinek szabályainak működésének vet gátat, nem tartja be a megállapodásokat, félelmet kelt és fenyegetést hoz a polgárokra. Sem párszázezer migráns, sem a gazdasági bevándorlók nem képesek erre, azonban Orbán Viktor a maga cinikus, antiszociális és hazug szavaival valódi veszélyt jelent: az elmúlt hónapokban éppen ő az, aki megtámadta az EU legfőbb értékeit, s ahelyett, hogy vállalat kötelezettségeit végezné, káoszt teremt, egyeztetés nélkül hoz embertelen, barbár döntéseket és a kereszténység védelmében tesz minden valódi keresztény számára elfogadhatatlan lépéseket. (Ez egyébként nem az első kísérlete: érdemes visszaemlékezni arra, hogy Orbán a mostani lemezt már lejátszotta a Charlie-Hebdo merényletet követő pár napban, akkor azonban hiába öntötte az olajat, nem volt elég tűz ahhoz, hogy felgyújthassa a házat.).

Néhány szempontból azonban valóban igaza van Orbánnak.

Tagadhatatlan, hogy az Iszlám Állam terjeszkedése miatt jelentős migrációs hullám indult meg, a jövőben várhatóan újabb és újabb népmozgásokra lehet számítani. Orbán cselekedetei azonban nemcsak rosszindulatúak, hanem az európai értékek szempontjából rendkívül kártékonyak és - rengeteg szempontból - Magyarország helyzetét is jelentősen veszélyeztetik.

Igaza van abban is, hogy Európa gyenge - valóban nem mutat elég erőt. Ám Európának nem az elesettekkel, üldözötteket szemben kell erőt mutatnia,hanem éppen az Orbán-féle cinikus, hazug kormányzatokkal szemben kell erélyesen és hatékonyan fellépnie.

Minden válság egyben lehetőség is.

Európa nyerhet a jelenlegi válságon, hiszen az események egyrészt megmutatták, hogy a bevándorlás jelenlegi szabályzása nem alkalmas nagyobb migrációs hullámok kezelésére, azaz új, jobb intézkedésekre van szükség. Másrészt, sokak számára most vált világossá, hogy az Uniónak tovább kell lépnie: az Osztrák-Magyar Monarchia mintájára közös külügyi, hadügyi és pénzügyi intézmények szükséges ahhoz, hogy a jövőben az Orbán-féle autokrata politikusok ne tehessenek túlságosan nagy hatalomra szert. Igen, az Uniónak tovább kell haladnia az integrálódás útján, különben... nem lesz életképes.

A globalizált világban pedig nincs választás Magyarország számára sem: csak egy valódi Egyesült Európai Államok jelentheti a jövőt. Komolyan vehető alternatíva nincsen.

A bejegyzés trackback címe:

https://csinnbummcirkusz.blog.hu/api/trackback/id/tr17773256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dadddd 2015.09.10. 15:03:50

Azt azért szögezzük le, hogy EU sosem volt az "európai értékek" képviselője, csupán egy olyan szervezet, ami saját gazdasági érdekeit kényszerítette a kontinensre, a legelvetemültebb antidemokratikus módszereket is igénybe véve.

Köldök_szösz 2015.09.10. 15:30:56

valahogy mégsem áll össze a kép. Mo bűnbaknak beállítása semmit sem fog segíteni a többi EU-s országon. Ha ők sem ellenkeznek (látszólag nem) akkor ugyanúgy megszopják később.
Tehát ezt az elméletet nem értem.

paráznabillegető 2015.09.10. 15:33:46

"...a legtöbb nyugat-európai ország lakosai évtizedek óta élnek együtt többé-kevésbé harmonikusan muszlim munkavállalók millióival, akik láthatóan élvezik európaiságokat és így vagy úgy, de elfogadták a kontinens szabályrendszerét intézményeit, és értékrendjét..."
húbazmeg!
ez kőkemény, minden szava egyszerre pro és kontra. :D :D :D
gratta!

nland 2015.09.10. 15:55:45

hehehe...mekkora m.rhaságokat írtál...

Az EU 'alapelveit' a korábbi gazdasági-közösségi szempontból határozták meg, nem pedig világnézeti szempontból...

Pár eltelt év után kitalálták, hogy igazából LEGYEN LIBERÁLIS....(az akkori kor szellemének megfelelően, rendszerváltás feeling, könnyű iráőnyíthatóság, nemzeti érdekek feladása....stb..stb...)
Viszont az idők és az emberek változnak...a MAI EU.ban a liberális felfogás drasztikusan visszaszorult...mert az emberek érzik, hogy nem védi meg a mindennapi 'megszokott' életüket és érdekeiket, értékeiket...
Az EU eltolódik jobboldali/nemzeti/konzervatív irányba...

Ilyenkor természetes, hogy az EU alapelvei változnak (ahogy az emberek is, hisz ők élnek benn és szeretnék a saját képükre, érdekeiknek megfelelően megszabni...)

DE NEM VÁLTOZTATHATNAK RAJTA ?!?!?
Azért, mert 1990-ben kijelentette/leírta valaki, hogy ez 'örökre így marad'....
Ez nem a 10 parancsolat... (nem is egy USA polgárháborút lezáró alkotmány)

Ha az emberek többsége úgy gondolja változtatni érdemes, akkor kell is és nem kell a LIBERÁLIS EURÓPA...hiszen ki más változtassa meg ha nem az aki benne él...

USA-val összevetni totális félreértés...mint ahogy mintának bemutatni is az....

az EU-ba való belépés ÖNKÉNTES VOLT (tehát nem egy győztes katonaság által kényszerített-USA)
belépéskor azt GARANTÁLTÁK, hogy a nemzet önrendelkezési/nemzet/világnézeti önállóság joga megmarad... EZT akarják felülírni...TOTÁLISAN INKORREKT EZ a kérdés... leírva nincs, belépéskor nem mondták...stb..stb...

..persze érthető mi miért 'kell' a liberalizmus...abban nincsenek elvek...és arra hajol amerre többet fizetnek...így távolról jól lehet irányítani pénzzel egy országot/politikusokat... (más ország érdekei szerint)

ne haragudj, de tragikusan szűk látókörű az írásod...

dadddd 2015.09.10. 16:38:18

@Alick: Farage a legvilágosabban beszélő politikus az egész EU cirkuszban. Akik pedig a UKIP-et túl "radikálisnak" tartják, ajánlom David Hannan-t.

Magyarulaszlo 2015.09.11. 15:47:55

@dadddd: Érettségi tételből idézek, lehet, hogy nem voltál ott, amikor ezt tanultad:

"Az Európai Unió nem csupán egy politikai-gazdasági társulás, hanem érték- és életközösség is. Alappillérként jelennek meg benne a demokratikus elvek (emberi jogok, szolidaritás, demokratizmus), és polgárainak igyekszik békét, biztonságot és stabilitást nyújtani. Az EU célja: a nemzetek feletti Európa megteremtése – közös jövőt épít, esélyt ad a közös jólétre."

Tehát, nem szervezet, ahogy te írod, érték-alapú közösség, amelyikhez minden ország saját szándékából csatlakozhat.

Valamit nagyon félreértesz...

Forrás: kidolgozott tételek | Érettségi

Magyarulaszlo 2015.09.11. 15:53:46

@paráznabillegető:
:) nem tehetek róla, maga a valóság is ilyen pro-és kontra mix.
Éltem franciaországban, ahol tényleg elég színes a lakosság. És ahogy írom is, persze-persze beilleszkedtek a bevándorlók elég rendesen, de azért barmok, határfeszegetők meg valláskárosultak vannak ott is - mind a két oldalon.

Magyarulaszlo 2015.09.11. 15:59:56

@Alick: Jaaaj nemááár, ez olyan ciki!.

Mindezt németül, franciául, stb. Az megvan, hogy pont az ő dédszüleik szerették annyira a függetlenségüket és a nemzetüet, hogy a XX.ik században kétszer is szarrá lőtték egymást, miközben a szeretett kontinenst romba döntötték?

És az, hogy a jelenlegi vezetőnk gyakorlatilag már Putyinná avanzsált volna, ha nem vagyunk ennek a közösségnek a tagja??!?

Isten ments még egy nemzetek európájától.

Magyarországnak eddig is cska ártott a nacionalizmus, soha még nem kaptunk semmit a nagy nemzet-gondolattól, akkor mirté ponto most lenne ez jó nekünk?!?!

Magyarulaszlo 2015.09.11. 16:09:58

@Alick: Nem kicsit populista...
Szeretem, amikor valaki arra hivatkozik, hogy a nép kezébe kell adni a döntést. Tudod, a néppel az a legnagyobb baj, hogy nagyon átverhető.

Orbán rá a bizonyíték, akinek sikerült biankó csekket szerezni: nem volt program, csak a populista jelszavakat ismételték el naponta ezeszer.

- Hé Szavazók, örülnétek, ha nem kéne adót fizetni?
- Ha rám szavazol, holnaptól eltörlöm az adósságodat!

A görögök egyébként elsősorban a korrupt politikusaik őrült költekezésének, ideértve az olimpiát) köszönhetik a tragédiájukat. A tanulság pedig nem az, hogy rossza z Unió, hanem az,m hogy nem kéne bedőlni a populista, korrupt, mocskos politikusoknak (na Orbán pont ilyen, és nicsak: ő is olimpiáról álmodozik esténként...).

A demokráció akkor lenne igazán működőképes, ha a populizmust valahogy korlátozni lehetne. Amit viszont sajnos nem lehet, innentől kezdve pedig nagyon jó kis megoldás az, hogy azért mindenről ne dönthessenek az emberek csak úgy.

Az Unió nagyszerű eszköz, hogy az embert megvédje saját magától.

Magyarulaszlo 2015.09.11. 17:01:30

@nland:
Nem tudom, hogy ezeket hol olvastad, szerintem félrevezettek Téged.
Vegyük sorra:

- Az EU egy demokratikus értékközösség. Idézet az érettségi tételből:
"Az Európai Unió nem csupán egy politikai-gazdasági társulás, hanem érték- és életközösség is. Alappillérként jelennek meg benne a demokratikus elvek (emberi jogok, szolidaritás, demokratizmus), és polgárainak igyekszik békét, biztonságot és stabilitást nyújtani. Az EU célja: a nemzetek feletti Európa megteremtése – közös jövőt épít, esélyt ad a közös jólétre."

- soha nem találták ki, hogy "LIBERÁLIS legyen", de kezdettől fogva az volt a cél, hogy sokféle gondolat, politikai irányzat érvei ütközhessenek. Ez a demokrácia lényege.

- nem értem, hogy hogyan érted azt, hogy "eltolódik konzervatív irányba"...
Szerintem nem érted, hogy hogyan épül fel az Eirópai Parlament. Illetve, hogy hogyan működik ez a demokratikus intézményrendszer...

Vagy Te arra gondolsz, hogy egyszer majd nem demokraitkus erők vezetik az EUt?
hát olyan nem nagyon lesz...

- LIBERÁLIS EURÓPA

Azt írod, hogy nem kell a Liberális EU. tudtommal sehol nincs kimondva, hogy az EU liberális. Vannak benne liberálisok is Meg nacionaliták is, az a lényege, hogy demokratikus módon megjelenhessen benne sokféle nézet. vagy ez már szerinted "liberális?".

Azt sem értem. hogy milyen lenne egy SZERINTED nem liberális EU? tudsz valamiféle példát mondani? Olyan, mint Putyin Oroszországa? vagy mint a hitleri németország? és lennének benne választások? miket szeretnél egy ilyen EU-ban korlátozni?

USA példa:
- szerintem nagyon jó analógia az USA, hiszen hatékonyan működik, prosperál, demokrata és életképes
- az USA-ban soha nem volt olayn, hogy fegyverrel kényszerítettek volna egy tagállamot a belépésre. Nem értem, hogy mire gondolsz!!!! A tagállamok mindig is maguk dönthettek a csatlakozásról.

EU és önrendelkezés
- szerintem a legjobb minta pont a Monarchia, ahol 3 tárca volt közös: a hadügy, pénzügy és a külügy. Ez a szükséges minimum ahhoz, hogy egy valóban hatékony integrációról lehessen beszélni. A mostani migráns ügy kezelése is azt mutatja, hogy nem jó, hogy olyan gazemberek mint Orbán, a saját belpolitikai játszmájuk részeként belepiszkíthatnak közösségi külpolitikai kérdésekbe. Orbán hazudik mint a vízfolyás, önti az olaat a tűzre, és közben elképesztő károkat okoz.

Szerintem te nagyon sokszor kevered a demokrácia a liberalizmus és a kapitalista piacgazdaság fogalmakhoz kapcsolódó tartalmakat.
Amúgy pedig a liberalizmusnak vannak elvei, mégpedig nagyon szimpatikusak, ajánlom, hogy nézz utána.

Alick 2015.09.11. 23:32:05

@Magyarulaszlo: "XX.ik században kétszer is szarrá lőtték egymást, miközben a szeretett kontinenst romba döntötték?"

Ja, ez az egyik véglet volt.... a másik meg az öntörvényű eurokraták uralma, aki szubszidiaritásról prédikálnak, a gyakorlatban viszont képtelenek elszakadni a központi kézivezérlés kísértéseitől.

Ha egy társasházban megtanulok békében élni a szomszédaimmal, abból még nem következik, hogy döntsük ki a közfalakat és hozzunk létre kommunát.

Persze egy szerves fejlődési folyamat eredményeképpen akár ez is létre jöhetne, ma viszont voluntarista hipokraták gengszerszindikátusaként működik az EU intézményrendszere.

Alick 2015.09.11. 23:40:17

@Magyarulaszlo: általában véve a kollektív akarat valóbn egy ösztönlény tudaszintján működik (ezt már egy jó évszázada tisztán lehetett látni: www.libri.hu/konyv/gustav_le_bon.a-tomegek-lelektana.html ), viszont a "demokratikus centralizmus" hatalmi erőterével szemben szükséges fenntartani az önrendelkezés lehetőségét - a gyakorlatba átültetni a szubszidiaritást.
Pl. a titikosan kezelt TTIP paktum európai kezdeményezőinek minimum kijárna a tollba és szurokba hempergetés... :)

Alick 2015.09.12. 00:10:23

@Magyarulaszlo: "A görögök egyébként elsősorban a korrupt politikusaik őrült költekezésének, ideértve az olimpiát) köszönhetik a tragédiájukat."

Persze, de akkor minek is nevezzem azokat az eurocsókákat, akik bevették őket a zónába()?!?, majd elfelejtették monitorozni a pénzügyi fegyelmet...

Magyarulaszlo 2015.09.12. 14:26:02

@Alick:
A korábbi évszázadok egyáltalán nem azt mutatják, hogy bárki bárkivel megtanult volna együtt élni. Most is mindenkinek lenne oka anyázni - Németországot szűkítették párszáz km-el keletről, Ausztria birodalomból kis ország lett, a Hollandok elvesztették gyarmataikat, a franciák középhatalommá váltak, stb. stb. - de az Unióban már fel sem merül az, hogy bárki bármiért revansot akarjon venni.

És akárhogy is nézem a törikönyvet, nem volt még olyan csendes 70 évünk, mint azóta, hogy van közös Európa.

Magyarulaszlo 2015.09.12. 14:32:11

@Alick: Ezzel nem is vitatkozom, de bizonyos szintű integráció szükséges ahhoz, hogy hatékony legyen egy közösség.
Szerintem a jó példa a Monarchia: a közös hadügy, külögy és pénzügy szükséges ahhoz, hogy valóban lehessen értelmesen gazdálkodni és kormányozni.
Az elképesztő méretű korrupció Magyarországon, a görög csőd, a bolgárok folyamatos csalásai mind megakadályozhatók lennének, a politika kevésbé lenne lopás-orientált, és sok konfliktust értelmesebben, gyorsabban meg lehetne oldani.

Amúgy pedig Think Global, act local, ebben hiszek!

Magyarulaszlo 2015.09.12. 14:37:22

@Alick:
Rendben, igazad van. Ezek szerint egyetértünk abban, hogy jobban kell felügyelni a pénzügyeket? De az megvan, hogy Viktorunk pont azért csencsel (illetve legalábbis szeretne) az oroszokkal, mert ez a rendmániás Unió minden áron bele akar szólni, hogy mire költi a pénzt.

Az Orbán féléknek bármiféle ellenőrzés elfogadhatatlan..
Na, én erre mondom, hogy akkor viszont nincs mese:
Közös EU pénzügy!!!!

Alick 2015.09.12. 15:40:17

@Magyarulaszlo: az európai együttműködés jelentőségét még Farage sem vonja kétségbe... és a Közös Piac erre elég jó alap volt.. De az EU gyakorlata alaposan túllő az optimumon, a döntéshozást teljesen elidegeníti a személyes közösségek szintjétől (a nemzetállam is ezt teszi, de az EU ennek még centralizáltabb, betegebb változata). Ha Orbán mutyizós etatizmusát kritizáljuk, akkor milyen jelzővel illesük ugyanezt európai léptékben?!? a "nemzetek Európája" alternatívája a "bürokraták és lobbisták Európája".
Ne feledjük, hogy az "olvasztótégely" USA-nak is évszázadokra és polgárháborúra volt szüksége, hogy egyáltalán valamilyen egyensúly létrejöjjön az államok és a szövetségi hatalom között... ami még ma sem mindig egyértelmű és kétségbe vonható (ld. LB döntések, lokális droglegalizáció, stb.)

Alick 2015.09.12. 15:49:25

@Magyarulaszlo: "Az elképesztő méretű korrupció Magyarországon, a görög csőd, a bolgárok folyamatos csalásai mind megakadályozhatók lennének, a politika kevésbé lenne lopás-orientált"

Az EU és annak fejlettebb országai több szempontból is magasabb szinten játsszák a korrupció nevű játékot, mint nálunk. Nálunk 1-2 millióért röptében a legyet is, "odaát" ritkán hajolnak le ennyiért, viszont zárt ajtók mögött jóval nagyobb tétekben folynak a különalkuk. Mivel ott nagyobb a jólét és rendezettebb az ügyintézés, az átlagembert mindez közvetlenül alig érinti.

"Amúgy pedig Think Global, act local, ebben hiszek!"

Ez oké, de akkor Brüsszelben és Budapesten egyaránt tüntethetnénk a lokális autonómia érdekében. :)
A globalizmus jó, de a rátelepedő gazdasági-politikai rendszer gyakorlata nagyon nem az!

Alick 2015.09.12. 15:52:15

@Magyarulaszlo: "a rendmániás Unió minden áron bele akar szólni, hogy mire költi a pénzt"

Egyrészt ez teljesen érthető, másrészt a szabályokba bele van kódolva az "erősebb kutya..." lobbiereje is.

Magyarulaszlo 2015.09.12. 22:31:17

@Alick:

A szintekről csak egy mondat:
most három szint van: EU, ország és régió.
A személyes közösségek szintje kapcsán nyilván nem mehetünk le a falvakig, a régió sztem teljesen rendben van.
És ha engem kérdezel, a pénzosztásnál a középső szint teljesen kihagyható technikailag.

A döntéshozók befolyásolásának is megvan a maga kultúrája.
A lobbizás, illetve az érdekérvényeítés és a korrupció között van néhány óriási különbség.

A lobbizás amennyire csak lehetséges, átlátható, Brüsszelben lobbisták dolgoznak, akiknek az a feladata, hogy bizonyos döntéseket kijárjanak, bejárásuk legyen döntéshözőkhoz, ismerjenek bizonyos csatornákat. A döntéshozás folyamata meghatározott, szabályos, és a felelősségi szintek egyértelműek. Ahogy egy kedves brüsszeli tanárom szokta mondani: a lobbi csakis szándék és jelenlét kérdése, bárki sázmára elérhető SZOLGÁLTATÁS.

Ehhez képest - magam is lobbiztam kies hazánkban - nálunk minden csak formálisan történhet, sok esetben azt sem lehet tudni, hogy ki a politikai keresztapa az ügyekben, off-shore cégek és strómanok állnak a döntéshozók láthatatlan rendszere mögött. Az ügyeket tehát csak egy szűk, nagyon csókos kör befolyásolja. Ha valaki állami pénz közelébe kerül, akkor óhatatlanul korrumpálódik, a rendszer tehát nemcsak romlott, hanem mindenkit romlottá tesz, aki a közelébe kerül.

Félre ne értd, nem azt mondom, hogy az EU tökéletes, DE:

- nálunk most csak a közbeszerzések kapcsán 30% a mutyiarány, ez önmagában többezer milliárd ft., ezzel szemben a franciáknál kb. 5%. Ez vajonhogy lehetséges?
- nálunk egy rakás felesleges projektet csak azért csinálnak meg, hogy le lehessen húzni a pénzt az államról vagy az EU-ról, ezzel szemben az németeknél, franciáknál komolyan veszik a folyamatot, fejek hullanak, ha gáz van.
- nálunk a teljes politikai elit korrrumpálódott, ez EU-ban vannak még tisztakezűek, mert a rendszer lehetővé teszi,
- nálunk belefér a kert végében a stadion, Paks titkosítása, a Szíjjártó villa, Vida, Matolcsy alapítványai stb stb stb., más országban Viktorunk már simán a vádlottak padján ülne hűtlen kezelés miatt.

Félre ne érts, egy pillanatig sem gondolom, hogy a korrupció megszűntethető, de minden affelé mutat, hogy a szabályzás, az átláthatóság., a jól működő antikorrupciós intézmények csökkentik a mutyik mértékét.

Orbán (és a hozzá hasonlók) egy pillanatig sem haboznak, ha arról van szó, hogy a pénz megszerzéséért lebontsanak pár antikorrupciós intézményt vagy a rendszerbe épített féket. Ez viszont óriási probléma, mert ha ezt meg lehet tenni, akkor előbb utóbb jön valaki és meg is teszi. Igenis szükség van tehát egy felettes szintre, amelyiket viszont az összes tagállam kedve szerint ellenőrizhet.

Magyarulaszlo 2015.09.12. 22:41:19

@Alick:

A korrupcióra már írtam az előbb, de még egy mondat: az EU tisztviselő fizetése elég arra, hogy akarjon mutyipénzből házat építeni... A magyar tisztviselő (láttam már ilyen) alig várja, hogy valaki jól meg akarja kenni, a segge is kilóg a gatyájából...

--

"A globalizmus jó, de a rátelepedő gazdasági-politikai rendszer gyakorlata nagyon nem az!"

Teljes mértékben egyetértek.
Sokan nem képesek felfogni, hogy a globalizációnak nemcsak haszna van, hanem ára is (a migrációs válság is erről szól közvetetten).
Viszont ma már felesleges azon nosztalgiázni, hogy milyen lenne globalizáció nélkül a világ, mert már nem visszafordítható. A következmények viszont globálisak, az előttünk álló feladatok tehát szintén azok.

Nemzeti szinten az ilyen problémáknak nincs megoldása (akár migrációs válság, vagy környezetszennyezés, off-shore bármi más), arra viszont pont alkalmasak, hogy Mr. Aktuális Nemzetvezető a választások miatt jól felhergelje a táborát.
Éppen ezért nem tudok abban hinni, hogy a jövőben a nemzetek vezetőinek a kezébe lehet adni ezt a szuperfelelősséget: pont úgy, ahogy egy gyerek kezébe sem adok kést...

Magyarulaszlo 2015.09.12. 22:48:50

@Alick:
Persze igen, benne van!

De ha Belgium és Hollandia (ugyanakkora, mi is okosak vagyunk, nálunk is vannak gazdagok) tud lobbizni, akkor mi miért nem tudnánk?
Ha a csehek és az osztrákok tudnak, akkor mi miért nem?

Tudod mi hányzik?
A rutin. A verseny, a kihívás, a felkészültség és a munka.
És tudod miért hiányzik?
Mert a magyar vállalkozó az előzőek helyett általában megtömi valakinek a zsebét és ezzel el van intézve. Vagy kap egy állami cimbi révén valami nagyobb tőkeinjekciót és máris nem is olyan fontos, hogy külföldön kelljen érvényesülnie.

Szerintem ha ez így folytatódik, akkor nem is leszünk soha erősek. Mi leszünk a szőnyeg alá sepert elkényeztetett kis senkiházi tolvajok...
és ez nagyon ciki sztem...

Ezért kell elzavarni a mutyi-királyt és az alattvalóit és visszaterelni az összes finanszírozási folyamatot a szabályos, törvényes útra. Visszaadni az alkotmányt védő intézmények hatalmát, megerősíteni a civileket, és egyre jobban ellenőrizni és felelősségre vonni a politikusokat.

Alick 2015.09.12. 23:12:53

@Magyarulaszlo: A lobbizás lényegét tekintve korrupció... akkor is, ha jól fésült törvényekbe rakjuk bele, hogy megadjuk a szabályosság látszatát vagy éppen szolgáltatásnak nevezzük... a korrupció pedig így nem valamiféle rendszerre rátelepedett kártevő, hanem annak elválaszthatatlan lényege.
Elvileg persze lehetséges a lobbizást a totális nyilvánosság biztosítása mellett "tisztán" folytatni, de ha az érdekek úgy kívánják, akkor az alku nyilvánosságra nem tartozó részét úgyis zárt ajtók mögött üthetik nyélbe. A hivatkozott TTIP tárgyalások kezelése nyilvánvalóvá teszi, hogy az eurokrácia lényegében egy gengszterszindikátus.
Itthon ugyanezt teljesen provinciális, kisstílű módon űzik, még a látszatra sem adnak...

Alick 2015.09.12. 23:17:21

@Magyarulaszlo: pl. az überdemokratikus Svédországban a gazdaság jórészt néhány család kezében van, akik az érdekeiket maradéktalanul érvényesítik a politikában... természetesen a sokat hangoztatott közügy-nyilvánosság teljes kizárásával.

Alick 2015.09.12. 23:32:52

@Magyarulaszlo: persze, a magyar példa elkeserítő... viszont egy Palpatine-EuroFührer még rosszabb lehet, akár egész kultúrákat kijátszhat egymás ellen.

Alick 2015.09.12. 23:35:48

@Magyarulaszlo: "Ezért kell elzavarni a mutyi-királyt és az alattvalóit és visszaterelni az összes finanszírozási folyamatot a szabályos, törvényes útra. Visszaadni az alkotmányt védő intézmények hatalmát, megerősíteni a civileket, és egyre jobban ellenőrizni és felelősségre vonni a politikusokat."

Na persze, de rendszer nálunk soha nem működött normálisan, Orbánék alatt csak a kétharmaddal kicsúcsosodott, ami egyébként azelőtt is megvolt... aki Orbánékat valamennyire is esélyes leváltani, ugyanezt fogja folytatni, legfeljebb óvatosabban.

Magyarulaszlo 2015.09.13. 18:17:16

@Alick:
Nem értünk egyet, ez nem vitás :)
Arra viszont nagyon kiváncsi vagyok, hogy szerinted hogyan lehet minimalizálni a korrupciót, vagy egyláltalán milyen módon oldanád meg az állami közbeszerzés, és egyáltalán a közpénz kezelésének a folyamatát!

Magyarulaszlo 2015.09.13. 18:22:05

@Alick:

Most a magántulajdon kérdéséről beszélgetünk?

Szerintem a cél az, hogy a közpénz szabályosan, hatékonyan és átláthatóan legyen elköltve, az állampolgárok azt kapják, ami nekik jár, az utak járhatók legyenek, az egészségügy működjön stb.
És itt nem értelek: Svédországban elég jól mennek a dolgok, nálunk pedig nagyon nem.
ott értelmesen és átláthatóan kezelik a pénzt, nálunk két kézzel szórják és lopják.

Magyarulaszlo 2015.09.13. 18:28:57

@Alick: Értem, hogy ezt gondolod. és hogy attól félsz, hogy jön egy gonosz szupervezető.
Azt viszont még csak nem is sejtem, hogy miért!

Minden a félelmeid ellenkezőjét bizonyítja! A korrupció nem Németországban és Belgiumban probléma, hanem Magyarországon, Romániában és Bulgáriában. A francia elnök nem épít stadiont a kertjében, Merkelnek sincs arany WC keféje...
A kapitalista, piaci szemlélető, magátulajdon szentségét tisztelő államokban sokkal tisztességesebben kezelnék a TE pénzed, mint az ex-szocialista mutyiországokban.

Kezdem azt gondolni, hogy a kapitalizmust, globalizációt, demokrációt és a liberalizmust egyaránt utálod.
Mi lenne szerinted a megfelelő?

Magyarulaszlo 2015.09.13. 18:33:01

@Alick: Egyáltalán nem értek egyet.
Orbán szerintem mindenkin túltesz hazugságban, lopásban és cinizmusban egyaránt. De leváltható, a rothadt rendszere lebontható és igenis van lehetőség jobbat csinálni!

A magyar ember nem hülyébb, gonoszabb és önzőbb, mint egy cseh vagy egy osztrák! Szerintem itt igenis fel lehet építeni egy tisztességes,m demokratikus világot.
Lépésről lépésre le tudnám írni hogy hogyan, de tudod, mit? az egy másik poszt lesz majd :)

Alick 2015.09.13. 20:30:37

@Magyarulaszlo: De facto nincs a közpénzek kezelésére és a korrupció visszaszorítására optimális megoldás. Elvben lehetne "átvilágítósabb" szabályokat hozni, de az Svédországban is csak részleges megoldást hoz, ha elég nagy a tét, megtalálják a kikerülés módját. Lehetne drasztikusabb szabályokat hozni (ld. Kína-Szingapúr tengely), de az sem működik tökéletesen, ráadásul a hatalmi ágakat uraló erőknek az ilyesmi nem igazán érdekük errefelé.
De ahol finomabb a politikai kultúra, ott a szabályoktól függetlenül is kisebb a korrupció.

Alick 2015.09.13. 20:36:28

@Magyarulaszlo: Ahogy írtam, Svédországban kisebb az egzisztenciális hiány, magasabb az életszínvonal és ezért a hétköznapi életben riitkán bukkan fel a korrupció. Ami viszont nem jelenti, hogy a politika és a gazdaság magasabb találkozási pontjainál ne mutyi alapon mennének a leosztások, de ebbe igen nehéz belelátni.
Vagy biztosan láttad anno a Dzsentlemanus c. filmet, amelyik az amerikai rendszer szatírája volt.

Alick 2015.09.13. 20:49:05

@Magyarulaszlo: "A francia elnök nem épít stadiont a kertjében, Merkelnek sincs arany WC keféje..."

Nem, arrafelé más szinten vannak botrányok... elég csak a "jéghegy csúcsáról", Juncker luxembourg-i adóparadicsomáról beszélni. Nem arany vécékeféről, holmi zsebrerakott néhány milliárdról beszélünk, hanem a legerősebb gazdasági lobbistákra szabott törvényekről, amelyek nagyságrenddel nagyobb gazdasági károkat okoznak (persze, van miből).

Alick 2015.09.13. 20:58:57

@Magyarulaszlo: "Kezdem azt gondolni, hogy a kapitalizmust, globalizációt, demokrációt és a liberalizmust egyaránt utálod."

Nem utálom... csak nincs bizalmam ezek jelenlegi implementációihoz. Azzal is tisztában vagyok, hogy ezek nem optimálisan hangolt paraméterek szerint, hanem a legkisebb ellenállás irányában lettek behangolva. Vagyis akik a piramis csúcsán jól járnak vele, azoknak mindez kényelmes, nincsenek rászorítva bármiféle változtatásra.

Persze vannak javítási ötleteim... de minek, úgysem fogják egyiket sem támogatni - amíg a jelenlegi rendszer a körmükre nem ég.

Egyre inkább annak adok igazat, aki szerint a kollektív megváltás ideje már lejárt...

Alick 2015.09.14. 07:34:01

@Magyarulaszlo: Orbánt tényleg sok dolog miatt lehet kritizálni... viszont a másik oldalon Európa jelenlegi vezetőire a kutyámat se bíznám, nemhogy egy kontinens ügyeit.

Magyarulaszlo 2015.09.14. 09:42:25

@Alick: Ez kísértetiesen rímel arra, amikor egy jobbik-os politikustól azt a választ kaptam, hogy "nem szabályok kellenek, hanem tisztességes emeberek a hatalomba".

1. Orbán is egészen tisztességes ember volt még 89-ben, aztán csak Európa legnagystílűbb gengszerete lett belőle! A jellem nem garancia, persze a jó törvények sem azok, de ez egy minimum ahhoz, hogy kevesebb legyen a kísértés!

2. Független intézmények kellenek! Enélkül mit sem ér a törvény, másrészt viszont a függetlenséget is szabályok, jogosítványok biztosítják. Ha ma lennének ilyenek, akkor Rogán esetében már a mentelmi jog lenne a kérdés, Matolcsy nem lenne pozícióban, Orbán veje pedig már vissza is tette volna a pénzt a helyére.

3. Mondj egy példát olyan országra, ahol komolyabb szabályzás nélkül tartottak rendben egy országot a tiszta jellemű politikusok, mert nekem egy se jut eszembe.

Magyarulaszlo 2015.09.14. 09:45:11

@Alick: "ráadásul a hatalmi ágakat uraló erőknek az ilyesmi nem igazán érdekük errefelé."

öööö, miért, máshol talán érdeke? A víz addig folyik, ameddig nincs akadály.... Nem gondolom, hogy erkölcsösebbek az angol politikusok. Csak jobban meg van kötve a kezük!!!! Ez a lényeg!

Magyarulaszlo 2015.09.14. 09:50:35

@Alick: "Svédországban kisebb az egzisztenciális hiány, magasabb az életszínvonal és ezért a hétköznapi életben riitkán bukkan fel a korrupció. Ami viszont nem jelenti, hogy a politika és a gazdaság magasabb találkozási pontjainál ne mutyi alapon mennének a leosztások, de ebbe igen nehéz belelátni."

Nagyon nem értek egyet!

A korrupció mindig azokra jellemző, akiknek van pénze. A csóró nem tud korrumpálni, mert nincs mivel. Itt a felső-közép és felső tízezer rabolja ki az államot. Szóval sztem nem áll, amit írsz. Amúgy az EVA és ECHO itt is bejött, kiderült, hogy ha értelmesek az adók, az emberek kevesebbet csalnak.

A Fidesz féle adórerendszer arról szól, hogy a nagyvállalkozók minél többet lophassanak, illetve, hogy mindenkinek muszáj legyen szürkében léteznie, mert másképp nem tud túlélni. 27 % Áfa, hogy még az adócsalás is jobb buli legyen!!! Bravo!

Magyarulaszlo 2015.09.14. 09:52:25

@Alick: "Nem arany vécékeféről, holmi zsebrerakott néhány milliárdról beszélünk, hanem a legerősebb gazdasági lobbistákra szabott törvényekről, amelyek nagyságrenddel nagyobb gazdasági károkat okoznak (persze, van miből)."

Tudsz akár egy ilyet is mondani?
Nem mondom, hogy hibátlanok és tökéletesek, de szerintem a Luxemburgi lobbirendszer nem magyar módra működik...

Magyarulaszlo 2015.09.14. 09:58:54

@Alick: "Egyre inkább annak adok igazat, aki szerint a kollektív megváltás ideje már lejárt..."

Hát akkor több rossz hírem is van:
Sem a kínaiakat, oroszokat, de még az emerikaikat se nagyon érdekli, hogy lejárt-e a kollektivitás ideje. Megvesznek mindent és mindenkit kilóra és akkor nézhetünk!!!
A globalizáció nem lehetőség, hanem kényszer, a túlélésről és a prosperitásról szól.
És itt már nem pusztán Magyarország, hanem Európa jövője a tét, a kis országok egyedül harcképtelenek.

Jó példa, ahogy Putyin reggelire megette Orbánt, már rég megvette Vonát meg a teljes EU szélsőjobbot és meggyőződésem, hogy a magyar titkosszolgálat is tele van orosz-barátokkal.

Naivitás minden nem-kollektív elképzelés!

Magyarulaszlo 2015.09.14. 10:03:45

@Alick: Dzsentlemanus.

Tényleg nagyon jó szatíra.
A kulcsjelenet az, amikor a törvényhozás kapcsán az ügyvédektől és az orvosoktól is jöhet Eddie Murphy-nek zsebpénz.
És ez tényleg így van: persze korrupt, de azért eléggé átlátható a lobbirendszer, és a politikus menet közben eldöntheti, hogy ki mellé áll. A politikus a jó ügy mellé is oda tud állni, HA AKAR!

Ehhez képest, itthon a képviselők dróton vannak rángatva, Orbán pedig nem elvi, szakmai hanem politikai és baráti alapon dönt. Hát köszi, én ebből nem kérek!

ÓRIÁSI KÜLÖNBSÉG!!!!!

Alick 2015.09.14. 12:57:00

@Magyarulaszlo: "nem szabályok kellenek, hanem tisztességes emeberek a hatalomba"

Is-is... egyik a másik nélkül nem megy.

"Független intézmények kellenek!"

Ez már azon bukik, hogy a választásokon nyertes a törvényhozó és a végrehajtó hatalmat is viszi.

Alick 2015.09.14. 13:02:02

@Magyarulaszlo: "Csak jobban meg van kötve a kezük!"

Ez nagyon fontos... de a gyakorlatban már a szabad mandátumos választás elengedi a gyeplőt négy évre. A választókkal kötött szerződésnek kéne szabályoznia, hogy egyáltalán mit tehetnek meg a választottak... és ha a program az alapvonalaktól eltér, működésbe léphetne a visszahívhatóság.

Alick 2015.09.14. 13:06:13

@Magyarulaszlo: "Itt a felső-közép és felső tízezer rabolja ki az államot."

Mindenütt ez megy, csak odaát működik az "élni és élni hagyni" elve, nálunk meg az adóhatóság "verőlegényként" is működik a kiszemelt cégekkel szemben. És ilyesmi nemcsak az Orbán-kormány alatt történt, hanem előtte is.

Alick 2015.09.14. 13:08:33

Minden ok megvan orbánék leváltására... csak éppen a leváltás egyben felváltást is jelent és nagyon nem látszik, hogy kikre és milyen programmal érdemes velük szemben tenni. Ígéretek persze minden oldalon vannak...

Alick 2015.09.14. 13:19:47

@Magyarulaszlo: "a kollektív megváltás ideje már lejárt"

Ez úgy értendő, hogy - ha a hitelességet komolyan vesszük - semmilyen tömegmozgalom mögé nem érdemes támogatást rakni, megbízásos alapon az egyén hatalmát átruházni, mert borítékolható az elkurvulás. Igazság szerint a politikai párt jellegű szerveződések betiltása indokolt lenne (mert a jelenlegi "demokrácia" valójában "vetésforgó üzemű totális hatalom").
Az egyes hatalmi ágakra külön-külön kisebb szakértői stábok pályázhatnának választói szerződések formájában.
süti beállítások módosítása